Virke

 

Virke inkluderar allt från kraftigt konstruktionsvirke till minsta lilla trälist. Hos oss hittar du ett stort sortiment av trävaror av hög kvalité.

Virke är ett relativt brett begrepp och innefattar allt från kraftigt konstruktionsvirke till minsta lilla trälist. Det kan därför vara bra att känna till lite hur virket delas in på brädgården för att det ska vara enkelt att hitta just det du söker. BOLIST har ett stort sortiment av trävaror och vi tar bara hem virke av hög kvalité.

Virkestyper:

-Byggvirke. Används till stommar och bärande konstruktioner. Oftast är är byggvirket gjort av gran som sågas och hyvlas till rätt dimensioner.

-Snickerivirke. Snickerivirke görs av furu och används när man vill ha en synlig träyta. Hyllor, möbler och annan typ av inredning byggs med fördel av snickerivirke. BOLIST har ett enormt sortiment av alla typer av snickerivirke.

-Beklädnadsvirke. Golv, väggpaneler och lister är exempel på delar där så kallat beklädnadsvirke används. Utomhus är det oftast gran som används medan man inomhus kan hitta både gran och furu.

-Tryckimpregnerat virke. Till altaner och andra extra utsatta delar används tryckimpregnerat virke. Tryckimpregnerat virke delas i sin tur in i olika klasser beroende på vad det ska användas till. NTR-A används till delar som kommer i kontakt med mark eller vatten medan NTR-AB används till exempelvis trallvirke. Det finns sen ytterligare klasser för särskilt utsatta lägen.

Virkesklasser Virke delas också in i olika kvalitetsklasser. Klasserna heter G4-0, G4-1 ock så vidare upp till G4-4. Ju lägre siffra desto bättre kvalité. Indelningen görs efter ett antal parametrar exempelvis antal kvistar, missfärgningar och sprickor. Konstruktionsvirke delas även in i klasser beroende på hållfasthet och benämns C14-C50.

Checklista:

-Använd rätt virke till rätt applikation. Till lite större byggprojekt finns det mycket pengar att spara på att undvika alltför fint virke till ställen där det ändå inte syns.
-Var inte rädd för att fråga. Vår personal hjälper dig gärna att hitta rätt virke till just ditt projekt.

 

Vi har virket till ditt nästa projekt! Vi har allt för hemma fixare o proffs!

Kom in till oss och vår duktiga personal så hjälper vi dig med ert projekt!

Kontakta någon av våra byggsäljare

Kent Aimosson 0435-80326

 

Hos oss kan du låna släp gratis om du handlar material! 

Brädor och Tryckimpregnerat från: