Färg

Dax att måla om? Vi har färgen och verktygen du behöver! 

Vi bryter färgen i önskad kulör!

Vi har färg från Nordsjö, Falurödfärg, Teknos och Herdins

Kom in till oss så hjälper vår duktiga personal er! 


DAGS ATT MÅLA OM HUSET – TIPS OCH INSPIRATION FRÅN NORDSJÖS KULÖRCHEF

Dags att måla om huset? Att välja kulör till sitt hus kan både vara en rolig och inspirerande uppgift – men kanske även lite utmanande för vissa. Läs mer om våra professionella tips vad man bör tänka på i sitt val av kulör.


Drömmen om ett vackert hus innebär inte bara en snygg arkitektur och design – utan här spelar både färg och kulör en stor roll för helhetsintrycket. Att välja rätt färg och rätt kulör till sin fasad och husets detaljer som fönster, dörrar, balkong, vindskivor mm är inte alltid ett lätt beslut.

I mer än 100 år har vi på Nordsjö utvecklat färg av högsta kvalité och med de senaste innovationerna för att ditt hus ska stå emot väder och vind, och se vackert ut år efter år och för kommande generationer. Vi har även då som nu gjort allt för att inspirera dig med kulörer för att du ska känna dig trygg i ditt kulörval, både när du köper nytt och när det är dags att måla om. För detta med kulörer är inte lätt och speciellt utomhus blir det ännu svårare.

Olika målarfärger till hus
 
Underbara snickarglädje! Här har vi valt att färgsätta den vackra verandan – som ni ser till höger – med den stiliga och ljust gröngrå Misty Paris och detaljerna i den lite mer djupare gröngrå Intense Paris.
Tinova NORDSJÖ Exterior 337 svart 10L

VAL AV FÄRGTYP

Vid val av färgtyp – alltså produkt – så rekommenderar vi i första hand att man fortsätter med samma typ av färg som fasaden är målad med tidigare. Är man osäker på vilken typ av färg huset är målat med, så är vårt råd att ta med en färgflaga till din Nordsjö-butik så hjälper de dig med att bestämma färgtyp.

Är huset omålat, då finns det flera olika typer av fasadfärg att välja mellan. Notera att beroende på vilken färgtyp man väljer så rekommenderar vi olika förbehandlingsmetoder för att uppnå det bästa slutresultatet.

 

VAL AV KULÖR

När det kommer till val av kulör så har man även här en del saker som man bör tänka på, men man har ändå möjligheter att laborera och våga sig på att testa nytt. Ett säkert och för många ett tryggt val är att välja samma kulör som huset alltid haft och en gång målades i. Då får du med största sannolikhet en säker förankring i husets och områdets kulturarv.

Men om ni – som oss på Nordsjö – som verkligen älskar färg och kulör, skulle vi istället tipsa er att passa på att göra en förändring och måla om huset i en ny vacker palett. Kanske någon kulör du sett på ett annat hus eller ett hus liknade ditt som du gillar, knacka på och fråga om kulören – personen blir säkert både glad och stolt över sitt kulörval när hen hör att någon annan också gillar det.

 
Grön målarfärg till hus
På bilden till vänster ser vi den mysigt gröna kulören S 2010-G40Y. Här har man valt att måla både fasaden och husets detaljer i samma kulör för att skapa en harmonisk helhet. Fasaden till höger är målad i den vackra, dämpade Djurgårdsgröna kulören Spring wind.
 

 
Fönster
 
 
Grön målarfärg på ett hus
 

 

SÅ HÄR MÅLAR DU FÖNSTER – BÄSTA TIPSEN!

Se vår enkla målarguide samt våra allra bästa tips på vad du bör tänka på inför din fönstermålning.

 

Är det dags att ta itu med fönstermålningen i år? Det viktigaste man ska tänka på är att vara noga med sitt förarbete och välja rätt typ av färg.
Vi har samlat våra bästa tips samt en praktiskt gör det själv guide hur du målar dina fönster på bästa, hållbara sätt!

Husets ögon och visitkort

Så kallas ibland fönstren och ytterdörren då de är jätteviktiga för upplevelsen av hela huset. Därför ska du sköta om dem noga, speciellt om de exponeras för mycket solljus, fukt och blåst. Men kulörval och färgglädje är också avgörande för att lyfta fram den exteriöra karaktären hos huset. En tumregel är att vara trogen byggnadsstilen, men visst vågar du satsa på en mer originell kulör eller framhäva detaljer på ett lite personligt sätt.

Uteplats med en vitt hus färg
 

NORDSJÖS 7 SMARTA TIPS INFÖR FÖNSTERMÅLNINGEN

 

1. PLANERA
Som med allt annat, krävs det planering för att lyckas med sin målning. Ska du måla själv eller ta hjälp av fackfolk? När ska arbetet göras? Kanske även grannarna behöver måla om sina fönster, så ni kan förhandla fram ett bra pris av en målare? Tänk också igenom vad som finns omkring huset: dörrar, trädgårdsmöbler, staket, etc. Behöver dessa också målas om?

2. FÄRGSÄTT
Fönster och dörrar är viktiga detaljer vid färgsättning av ett hus. Vackert utformade och placerade fönster och dörrar är smycken på en fasad och kan med fördel framhävas med hjälp av tydliga färgkontraster.

Ett fönster består normalt av bågar, som håller glasen på plats, samt en karm som sitter fast i väggen. Ofta finns dessutom en omfattning eller foder som ramar in fönstret och täcker skarven mellan karm och fasad. Alla dessa delar kan, om man vill, målas i olika färger.
Det är också möjligt att välja olika färger på fönstrens in- och utsida. Om man målar ihop fodret med karm och båge får fönstret en tydlig och ofta ganska dominerande form. Om fönster är olämpligt utformade eller placerade kan det vara klokare att i stället måla dem i färger som liknar fasadens, då upplevs de som smäckrare och lättare. Man kan på så sätt tona ned fönstrens betydelse för att framhäva någonting annat så som husets form.

 

3. VÄLJ FÄRGTYP
Vi rekommenderar att man använder vår Door & Window- som är en mycket snabbtorkande färg, vilket gör att du kan måla klart dina fönster på en dag.
Den går att bryta i ett näst intill oändligt antal kulörer, har en bra täckförmåga och bevarar kulör och glans länge.

4. ANVÄND RÄTT VERKTYG
Detta är faktiskt viktigare än man tror. Med rätt skrapor, penslar, en bra stege och sköna kläder – blir jobbet både roligare och enklare. Ibland kan det även vara nödvändigt att hyra en ställning eller skylift – men prata med din lokala Nordsjö butik om du behöver mer hjälp.

5. GÖR ETT BRA UNDERARBETE 
Var noggrann redan från början! När man ska renovera och måla fönster blir resultatet mycket mer hållbart om man är noggrann. Glöm inte att tvätta, skrapa, slipa, olja och kitta innan du startar med målningen.
Men kom ihåg att inte skrapa mer än du behöver! Färg som sitter fast i underlaget behöver inte avlägsnas – utan endast om den har spruckit och börjat flagna.

6. VÄLJ RÄTT PENSEL 
Se till att använda penslar av hög kvalitet, det underlättar ditt arbete oerhört!
Det är alltid bra att ha minst två olika storlekar på dina fönsterpenslar. En spröjspensel så du kommer åt i vinklar och vrår och en lackpensel som är i samma storlek som din fönsterkarm.
Prata gärna med din närmsta Nordsjö butik – de vet allt om vad du behöver!

7. VÄLJ RÄTT DAG ATT MÅLA 
Det får inte vara för varmt och soligt, men det får heller inte regna eller vara för kallt. Under 5°C är inte bra målningstemperatur. Om solen skiner för mycket, torkar träet för snabbt och det kan bildas blåsor i färgen. Färgens skyddande egenskaper blir också sämre.

SÅ HÄR MÅLAR DU FÖNSTER

1. Ordentlig rengöring gör att grundfärg och täckande färg fäster ordentligt. Tvätta därför fönsterkarm och bågar noga med målartvätt och skölj rent med vatten direkt. Skrapa bort lösa färgrester och gammalt kitt.

2. Mattslipa återstående färg och slipa bort gråträ. Trärena ytor och ren kittfals impregnerar du med Tinova Wood Base Oil. När det gäller nya fönster impregnerar du hela träytan.

3. Grundmåla sedan med Tinova Exterior Primer. Det är viktigt att ytan pågrundas, så att kittet får bra vidhäftning. Kitta när grundfärgen har torkat.

4. Avsluta fönstermålningen med att måla två gånger med Door & Window i valfri kulör. Den går att bryta i ett stort antal kulörer och torkar på 2 timmar, så snabbt att du kan stänga fönstret på kvällen utan risk för att det klibbar ihop.

5. Nu har du ett perfekt slutresultat som står pall för väder och vind i många år!

Lycka till!