Yttertak

 

Nytt tak är en stor och viktig investering för ditt hem. Örkelljunga lantmannaaffär  har en bred och stor kunskap inom tak för alla typer av byggnader.

Kolla med oss vi tål att jämföras!

Kent Aimosson 0435-80326

 

 


 

 

 

 

Betongtak

Hållbart takmaterial

Tillsammans med fönster, dörrar och isolering är taket den allra viktigaste delen på ett hus. Ett otätt tak är en ständig källa till oro och kan dessutom på sikt leda till stora kostnader. Att därför välja ett hållbart takmaterial som står emot väder och vind under många år är grundläggande och man bör absolut inte snåla den dagen det är dags att lägga ett nytt tak. Vilket material man väljer till sitt tak avgörs ofta av vad man har haft tidigare och vad som passar till huset och takets övriga konstruktion. Idag faller mångas val på takpannor av betong. Betong är ett fantastiskt material som rätt behandlat är extremt mångsidigt och hållbart.

Varför betongpannor?

-Betongpannor går att få i många olika utföranden med både en- och tvåkupiga pannor, en rad olika kulörer och antingen en blank eller lite mattare ytbehandling.

-Normalt sett håller en betongpanna i många år. De flesta tillverkare lämnar garanti på hållfasthet, vattentäthet och frostbeständighet på 30 år men pannorna klarar ofta mycket längre tid än så innan det är dags att byta.

-Att lägga takpannor av betong är relativt enkelt. På ett undertak med en vattenskyddande papp läggs läkt som betongpannorna vilar på. Takpannorna överlappar varandra vilket ger ett tätt tak. Många som gör takjobbet själva väljer just betongpannor.

Att tänka på.

-Olika tak kräver olika förutsättningar. Ett betongpannetak är relativt tungt så det är viktigt, framförallt om man byter från ett annat, lättare, takmaterial att inspektera undertaket noga och se till att konstruktionen klarar av tyngden.

-Tak är en stor och viktig investering för Ert hus, välj därför panna noggrant. Det finns mycket att välja på, kanske det blir snyggast med enkupiga pannor, eller skulle huset få ett lyft med en ny kulör eller varför inte ett helt blankt tak. Titta på många tak och jämför pannor i butiken innan ni bestämmer Er.

 


 

 

Plåttak

Varför plåttak?

Ett tätt och välbyggt tak är en husägares allra bästa investering. Otäta och energiläckande tak kan leda till enorma följdkostnader, ofta helt i onödan. För den som står inför ett takbyte finns det ett flertal materialval att välja kring. En av de mest klassiska och vackra takbeläggningar är plåt. Plåt har förutom att vara vackert många fantastiska egenskaper och är ibland dessutom det enda tänkbara alternativet. För dig som är nyfiken på plåttak och som vill veta mer om detta mångsidiga material kommer här en praktisk guide.

Ett otroligt hållbart material.

Plåt har använts som takmaterial i flera hundra år. Än idag kan man faktiskt hitta byggnader, i Sverige, från 1800-talet, där originalplåttaket fortfarande är fullt fungerande! Det vittnar om ett extremt tåligt material som rätt behandlat håller i generationer. Dessutom är plåt till 100% återvinningsbart, hur många gånger som helst, vilket gör plåten till ett klimatsmart val.

Låg vikt ger lätta tak.

Plåt är ett i sammanhanget mycket lätt material. Jämför man till exempel med ett traditionellt betongpannetak blir plåten minst 10 gånger lättare. Använder man dessutom en aluminiumplåt blir takkonstruktion ända uppemot 20 gånger lättare än motsvarande med betongpannor. För dig som behöver spara vikt kan därför plåt vara det enda alternativet.

Mångsidigt material.

Plåt går att forma till i princip vad som helst. För husägaren är plåten vanlig till bland annat avvattningssystem, fönsterbeklädnad och på andra ställen som behöver skyddas extra noga från väder och vind. Plåten är helt oorganisk vilket gör att den minimerar risken för fuktproblem. Ett plåttak passar till de allra flesta hus och byggnader och det finns massor av olika stilar, profiler och färger.

Minimalt underhåll.

Ett plåttak kräver i princip inget underhåll alls. Efter många år kan det vara dags att måla om plåten men detta är oftast bara en utseendemässig fråga, själva plåten har kvar sin skyddande effekt även om färgen efter många år kan bli lite blekt. Bor man nära kusten eller kring någon av våra stora städer kan aluminiumplåt vara ett bra alternativ. Aluminium står emot de tuffa ämnen som kommer med regn och annan nederbörd. Aluminium har dessutom den fantastiska egenskapen att den kan ”läka” sig själv. Får man en repa i ytan bildar aluminiumet direkt ett nytt skyddande oxidskikt oavsett om man har behandlad yta eller inte.

Att välja plåttak till sitt hus är smart på många sätt och man får ett lätt, helt återvinningsbart, lättskött tak med lång livslängd.

 


 

 

Lertegel

Vackert lertegel

Tak är ett av husets absolut viktigaste delar. Ett gammalt läckande tak kan skapa många följdproblem som i längden kan bli väldigt kostsamt. Att inte vänta för länge med att uppdatera sin takbeklädnad är därför viktigt. De flesta väljer att använda samma typ av material som man redan har men ibland kan det kanske vara bra att fundera över om inte ett annat takmaterial skulle passa huset bättre. Plåt, betong, utvändig takpapp är vanliga takmaterial i Sverige men glöm för all del inte bort ett av våra mest klassiska och kanske det allra vackraste, lertegel. Lertegel har använts väldigt länge och är för många det enda tänkbara alternativet på ett lite äldre hus.

Ett klassiskt material.

Äkta lertegelpannor görs precis som namnet antyder av högkvalitativ lera som formas och bränns till takpannor. Lera är ren naturprodukt och åldras mycket vackert. Det går att få sina pannor både en- och tvåkupiga. Enkupigt lertegeltak anses kanske vara det allra mest traditionella men till lite större tak blir läggningen helt klart enklare med den tvåkupiga varianten.

Förberedelse inför läggning.

Takläggning handlar mycket om planering. Ett gammalt tak kan bjuda på många överraskningar och bli inte förvånad om även vissa delar av undertaket måste åtgärdas. -Planering och avrivning. Se till att allt material som krävs finns på plats innan det gamla taket rivs bort. Ny underlagspapp, strö- och bärläkt och eventuella nya delar till takavvattningen är bra att inhandla redan från början. Fundera gärna över om inte en rejäl byggnadsställning kan vara ett alternativ. Takarbeten ska vara säkra, då går jobbet både snabbare och enklare.

Undertak.

När det gamla taket är borta och eventuella skador är åtgärdade är det dags för ny underlagspapp. På underlagspappen spikas sen strö- och bärläkt. Varje panna har sitt speciella mått och bärläkten anpassas efter detta. Gör gärna en taksida i taget så slipper taket stå öppet och exponerat för eventuell nederbörd i onödan.

Läggning av takpannor.

Att få upp takpannor på taket kan vara besvärligt. Det finns därför smarta rullband att hyra, alternativt ser man till att tajma transporten av takpannorna så att kranbilen kan lyfta upp dem direkt upp på taket. Fördela sen ut pannorna över taket och börja läggningen längst ner i högra hörnet. Lägg ut hela nedersta raden och fortsätt sen på samma sätt upp över hela taket. På tak med kraftig lutning eller på extra utsatta ställen kan man behöva fästa takpannorna med en spik. Högst upp på taket läggs en rad med särskilda nockpannor som tätas sinsemellan och fästs med en spik.

Att välja ett äkta lertegeltak är en investering, ofta håller nämligen taket längre än själva huset!

 


 

 

Kanalplast

Att vi bor i ett land med skiftande årstider och alla typer av väder är inte en överraskning får någon. Den soligaste dagen kan snabbt ändra skepnad till blåst och regn på bara nån timme. Ändå har vi en särskild kärlek till att vistas utomhus och vi äter gärna våra måltider på exempelvis altaner och i uterum. Att då enkelt kunna skydda sig med ett enkelt tak har blivit alltmer populärt och det finns många fina varianter att välja på.

Välj rätt plasttak till ditt uterum.

Det finns flera olika varianter på detta med plasttak alltifrån det klassiska vågformade till mer exklusiva i kanalplast. Plånbok, användningsområde och ambitionsnivå får styra vad just du väljer.

Kanalplast.

För den som vill satsa lite extra och få ett mer exklusivt tak satsar på kanalplast. Kanalplast är ett perfekt alternativ för dig som söker skydd men samtidigt vill ha så stort ljusinsläpp som möjligt. Takskivorna monteras i särskilda aluminiumprofiler och det går att komplettera med hängrännor. Skivorna finns i olika tjocklek beroende på hur mycket man vill kunna isolera sitt tak.

Checklista plasttak:

-Nästan alla våra plasttak går att få i tre olika färger, klarglas, opal och rökfärgat. Dem släpper igenom olika mycket ljus och ger ett lite varierande utseende beroende på vilken man väljer.

-Var noga med att välja rätt tak och rätt underliggande konstruktion beroende på var i Sverige du bor. Mängden snö på taket påverkar hållfastheten och det kan skilja enormt mellan olika platser. Boverket har en smart tjänst där du enkelt kan se vilken snölastzon du bor i.

 

 

 

 

Kolla med oss vi tål att jämföras!

Kent Aimosson 0435-80326